ZEYTİN















"Zeytin ağacı kadar uzun ömürlü, zeytin tohumu kadar bereketli ve zeytinyağı kadar sağlıklı bir yaşam sürün."
Çocugumuza sevdigimize,dostlarımıza duamız budur.Beki zeytin nede muhimdir;

Ülkem adına yine üzüldügüm günlerdeyim, zeytin agacına dil uzatma el uzatma bırak ağaca bu kastın nedir sen Anadolu topragından gelmiyor musun? Bırak ülken refah görsün saglık görsün.Zeytinyagını şifa niyetine hergün bir tatlı kaşıgı içsen tüm mide bagırsak sorunlarını çözersin.Saçına sürsen kış günü bir saat bekletip yıkasan saçların canlanır,yenileri çıkar.İçine bir lokmacık bal koyup bir çay cay kaşıgı zeytin yagını yüzüne haftada bir sürsen cildin ışıl ışıl olur.Sen evine aldıgın diger yaglarla bunları yapamazsın.Canan KARATAY deyimiyle her yanı şifadır.Hatta köfte yapın sonrasında ellerinizi zeytinyaglı sabunla yıkamzsanız o koku çıkmaz, kir çıksa bile . Bu da hayvansal yağların, zeytinyağından başa bir yağda çözülmediğini gösterir."

Kıymayın ülkenize kıymayın topragınıza.bu yasa 26/1/1939 tarihli bir nevi ATATÜRK vasiyeti ; dibine yamacına inşaat fabrika maden yapamazsınız.hükümet döneminde 2003-20046-2008-2009-2010-2013-2014-2017 yıllarında değişiklik tasarıları yollanıyor her birinde geri dönüyor. Görelim ne istiyorlar ...

Zeytinyağı üretiminde hızla ilerleyen ülkemizin tüketim değerlerine baktığımızda, ülkemiz kişi başına zeytinyağı yıllık tüketim miktarı 2 litre olup, bu oran UZK(Uluslararası Zeytin Konseyi) üyesi diğer ülkelerde ortalama 14 litre civarındadır. Ülkeler bazında kişi başı tüketim incelendiğinde; Yunanistan 24 litre, İspanya ve İtalya 14 litre, Tunus, Portekiz, Lübnan ve Suriye 8 litre civarındadır. (1)
 Ülkemizin zeytin gen kaynaklarına sahip çıkılmalı ve fidan ithalatı yasaklanmalıdır. (2)
 Türkiye’nin de Avrupa Birliği’ne gümrüksüz zeytinyağı ihracatı yapabilmesi hiç değilse diğer ülkelere tanınan imtiyazlardan yararlanması büyük önem taşımaktadır. (3)
Yani üreticini korumalısın diyor ve diger yaglara kıyasla zeytinyagı fiyatın yuksek ve tüketici en ufak dalgada üründen hemen vazgeçiyor ,sen üreticiyi ayakta tut zeytinyagı tüketimini artır ,hem hasta sayın azalsın hem neslin saglıklı olsun diyor.
Fidan ithalatını yasaklakı kaliteli fide sende kalsın, bir nevi tohumunu satma diyor hammadde sen de kalsın diyor anlayana ..

***







- Dekar başına on beş ağaçtan fazla ve on ağaçtan aşağı olmamak üzere yabani zeytinlikleri aşılı bir hale getirmeyi taahhüt edenlere Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankasınca, mevzuatı dairesinde ve kanunun 10, 28 inci maddeleri hükümlerine göre, ağaç başına bir liraya kadar kredi verilir.(4)
Çıkarmaya çalıştıkları yasada bir dönümde 15 agaçtan azı zeytinlik kapsamından çıkarılmak isteniyor.Şuan Türkiye zeytinciliginin %70 i bu kapsama zaten giriyor.Bunu saglayıp zeytincinin alacagı destek kredisini de düşecek alanları zeytinlik kapsamından çıkartacaklar.Ve ürettikleri ürün ellerinde kalcak.Zaten mahsüle sahip çıkacak paraları olmayacak üreticinin.
 (Değişik: 28/2/1995-4086/5 md.)
Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin vegatatif ve generatif gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez. Bu alanlarda yapılacak zeytinyağı fabrikaları ile küçük ölçekli tarımsal sanayi işletmeleri yapımı ve işletilmesi Tarım ve Köyişleri Bakanlığının iznine bağlıdır.
Zeytincilik sahaları daraltılamaz. Ancak, belediye sınırları içinde bulunan zeytinlik sahalarının imar hudutları kapsamı içine alınması halinde altyapı ve sosyal tesisler dahil toplam yapılaşma, zeytinlik alanının % 10'unu geçemez. Bu sahalardaki zeytin ağaçlarının sökülmesi Tarım ve Köyişleri Bakanlığının fenni gerekçeye dayalı iznine tabidir. Bu iznin verilmesinde, Tarım ve Köyişleri Bakanlığına bağlı araştırma enstitülerinin ve mahallinde varsa ziraat odasının uygun görüşü alınır. Bu halde dahi kesin zaruret görülmeyen zeytin ağacı kesilemez ve sökülemez, İzinsiz kesenler veya sökenlerden ağaç başına ikimilyon liradan beşmilyon liraya kadar hafif para cezası alınır. Kesilen ve sökülen ağaçlar müsadere edilir.(5)
Bu Kanunun yayımından önce zeytinlik alanlarına ilişkin kesinleşmiş imar planları geçerlidir.
Kestigimiz ağaçları yeniden dikeriz diyorlar ,diksen ne olur ağaç 800 yaşında neslin yetecek mi onu görmeye mantıklı olun .
Biraz ağaç ve toprak sevgisi diyorum kalplarınıze ve şaiirin deyimiyle
"öylesine ciidiye alacaksın ki yaşamayı
yetmişinde mesela zeytin dikeceksin"
NAZIM HİKMET
ustaya sevgi ve hasretle


E.Burçin ÖZÇELİK TORUN












http://koop.gtb.gov.tr/data/56e95c1a1a79f5b210d91772/2015%20Zeytinya%C4%9F%C4%B1%20Raporu.pdf (1-2-3)



http://www.zmo.org.tr/mevzuat/mevzuat_detay.php?kod=61 (4-5)

Yorumlar

Popüler Yayınlar