CUM-HÜR















CUM- HÜR
Bağımsızlığın senin hürriyetindir.

Ülkemizde şu an 7 Kasım 1982 tarih ve 2709 sayılı Anayasa yürürlüktedir. Anayasa, 12 Eylül 1980’de askeri müdahale yapanların oluşturduğu Milli Güvenlik Konseyi tarafından hazırlanmış ve 7 Kasım 1982 günü yapılan halkoylaması ile kabul edilmiştir. Anayasamız değiştirilme usulünü 175’inci maddesinde tespit etmiştir. Bu usule göre, Anayasamız katı bir anayasadır. Anayasayı değiştirme yetkisi, esas itibariyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’ne aittir. Anayasamızın bahsi geçen 175’inci maddesine göre, anayasa değişikliği teklifinin TBMM üye tam sayısının en az üçte biri (yani 184 milletvekilinin imzasıyla) tarafından verilmesi gerekir. Anayasa değişikliği teklifi TBMM’ inde iki kez görüşülür. İki görüşme arasında en az iki tam gün bulunur. Anayasa değişikliği teklifinin kabulü için yapılan oylama “gizli oy” ile yapılır. Değişiklik teklifinin kabul edilebilmesi için, teklifin TBMM üye tamsayısının en az beşte üçü (330 milletvekili) tarafından kabul edilmesi gerekir. Değişiklik teklifi, TBMM üye tamsayısının beşte üçünden fazla ama üçte ikisinden az oyla (yani 330 ila 366 oy) kabul
edilmiş ise, Cumhurbaşkanı bu değişikliği ya halkoylamasına sunar ya da bir defa daha görüşülmek üzere TBMM’ine geri gönderir. TBMM’nin bu değişikliği aynen kabul edebilmesi için en az üçte iki çoğunlukla (yani 367 ve daha fazla milletvekilinin oyuyla) kabul sağlaması gerekir. Anayasa değişikliği teklifi, bu çoğunlukla kabul edilmişse, Cumhurbaşkanı bu değişikliği ya onaylamak ya da halkoylamasına sunmak zorundadır.
TBMM, anayasa değişikliği teklifini doğrudan doğruya en az üye tamsayısının üçte iki çoğunluğuyla (yani 367 ve daha fazla milletvekilinin oyuyla) kabul etmiş ise, Cumhurbaşkanı bu değişikliği onaylayabilir, halkoylamasına sunabilir ya da bir kez daha görüşülmesi için TBMM’ine geri gönderebilir.
TBMM, kendisine geri gönderilen değişikliği aynen ve aynı çoğunlukla (yani 367 ve daha fazla milletvekilinin oyuyla) kabul ederse, bu takdirde Cumhurbaşkanı değişikliği onaylamak veya bir kez halkoylamasına sunmak zorundadır.
Bizim ülkemizin yaşayan demokrasi kavramı değişiyor, şimdi demokratik bir düzenden daha da anti demokratik bir düzene geçiyoruz.Türkiye tarihi halkını duymayan yöneticilere her zaman tepki duymuştur.Ayaklanmalarda bu sebeplerden çıkar; demiyorum kı isyanlar olur lakin, çalışanını duymayan yönetici yada çocugunu tanımayan bir anne baba ne kadar sevgi üretebilirse bu sonuç o kadar halka yakın olacaktır.
Suriyeli tüm mültecileri vatandaşlığına alıp oy kullanmasına izin vererek seçimler kazanılabilir lakın Türk Halkına çok uzak olur çıkan sonuçlar .Ülkem adına çocuklarımın geleceği adına kaygılıyım Bilimin olmadığı toplumlardan endişe duyuyorum laf ve hile arttıkça perdenin arkasından gelecek olandan daha da kaygılanıyor insan.
Cumhur iyi insan olabilir faka HÜR değil yönetiliyor ve yönlendiriliyor.Dün hayır denilen her durumun bugün bu denli evet olması hiç mantıklı değil.
Ruhunuza ve beyninize sahip çıkın.
                                                   E.Burçin ÖZÇELİK TORUN

                                                               18/04/2017

Yorumlar

Popüler Yayınlar